کنترل دعوای کودکان درخانواده :بچه ها هم همچون بزرگ ترها امکان دارد از یار خود غمگین یا خشمگین شوند، ولی برخلاف بزرگترها کنترل شخصی یا قوهٔ تعقل کافی ندارند تا رنجش های خود را به صورتی اجتماعی کنترل کنند. در دعوای کودکان شما میبایست به عنوان پدر یا مادر، به بچه ها بیاموزید که هنگامی مشکلی قبل می آید چطور با هم گفت و گو و مصالحه کنند.
اگر علت دعوا را بفهمید، بنابراین میتوانید برترین راه برای مقابله با آن را برگزینید.تحمل دعوای بچه ها برای اغلب ما کار خیلی سختی میباشد . باور عمومی این میباشد که خانواده موفق خانواده ای میباشد که در آن خواهرها و برادرها فراوان با هم دعوا نکنند . ولی این اشتباه است! ما همگی پسندیده می دانیم که چیزی به نام تفاهم مطلق وجود ندارد.
دعوا و درگیری بین بچه ها ، 9 تنها اجتناب ناپذیر میباشد بلکه مفید هم هست. پس برترین رفتار این میباشد که بپذیریم درگیری هم جزئی از واقعیت زندگی خواهر ها و برادر هاست.
برترین رفتار والدین در وقت دعوای کودکان
مادر، مهره اصلی تربیت فرزند میباشد و پدر هم دوش مادر در شکل گیری شخصیت او نقش دارد. والدینی در پرورش فرزند خود موفقند که برای تربیت کودک خویش، زمان صرف می کنند و او را برای روبرو شدن با اجتماع و مسائل پیرامون آن آماده کنند.
هنگامی به مدرسه می رسید، چشم های پف کرده و چهره بغ کرده اش را می بینید. چند دقیقه ای طول می کشد تا بفهمید فرزندتان در 1 دعوای کودکانه قربانی شده و بی آن که از خودش دفاع کرده باشد، مورد حمله بدنی و کلامی همسالانش قرار گرفته میباشد.
ناسازگاری کودکان با یکدیگر
احتمالا از او دلجویی می نمایید و برای فراموش نمودن یا سازگار شدن با این واقعیت که در روزهای دیگر هم به زندگی اش سر میزند به او یاری می نمایید و اگر هم از آن دسته مادرهایی باشید که میخواهند با هر ابزاری دنیا را برای کودک شان امن کنند.
احتمالا راه و رسم حمله نمودن به همکلاسی های مهاجم را به او یاد می بدهید و فردای آن روز هم با توپ پر به دفتر مربی ها می روید و از این که مدرسه شان به میدان جنگ تبدیل شده شکایت می نمایید.
می دانیم؛مادر هستید و توان دیدن چشم های پر از اشک فرزندتان را ندارید و می خواهید به هر قیمتی که شده دلش را آهسته نمایید ولی اگر راههای گفته شده تنها ابزار شما برای آهسته نمودن اوست، خبر خوبی برای تان نداریم. اگر از راه ابتدا می روید، احتمالا کودکی را پرورش می بدهید که به جای جنگیدن با مشکلات و برطرف نمودن شان، تحمل و آزار دهنده ترین شکل مدارا نمودن را یاد میگیرد .
اگر راه دوم را انتخاب می نمایید، احتمالا فرزندی را می پرورانید که به جای حل مسئله، تکرار مشکل و مقابله به مثل را انتخاب میکند.یادتان نرود جنگ های کودکانه ای که هر روز در مهدکودک و مدرسه اتفاق می افتد، نمونه کوچکی از مواجهه فرزندتان با رفتارها و موقعیت های ناخوشایند هستند و نه تنها آنچه در مقابل فرزندتان به زبان می آورید.
برخورد صحیح با کودک
بلکه حالات چهره و رنگ رخسارتان هم در مواجهه بعدی فرزندتان با این مشکلات تاثیرگذار خواهد بود.برای دفاع از فرزندتان، او را کنار نزنید و مثل 1 نگهبان، 1 تنه به جنگ مادران و کودکان دیگر نروید. فرزند شما نه به سکوت در برابر این مشکلات نیاز دارد و نه مقابله به مثل گره ای از مشکلش باز میکند. پس تنها برای تفهیم این که تا کجا حق با اوست و از کجا میبایست در برابر خواسته های غیر منطقی دیگران بایستد، سعی نمایید.
چطور دعواهای کودکان را مدیریت کنیم؟
۱. در دعوای کودکان با هم ، از هر 2 کودک بخواهید روی 2 صندلی در کنار هم بنشینند و هر زمان که مشکلشان حل شد، بلند شوند. از آنان نپرسید « چه شد؟» یا «چه کسی دعوا را آغاز کرد؟» زیرا هریک از آنان پیشنهاد خود را دارد .برای حل ناسازگاری کودکان با یکدیگر هر دوی آنان را به طور مساوی مسئول بدانید مگر این که خودتان ببینید یکی از آنان دیگری را میزند.
اگر بچه ها کوچکند یا در کنترل دعوای خود بی تجربه اند، میتوانید مکالمهٔ بین آنها را هدایت نمایید. آنان می توانند نظراتشان را به شما بگویند و منتظر باشند تا مشکل را حل نمایید. به آنان بگویید همیشه برای یاری حاضرید، ولی خودشان میبایست با یکدیگر صحبت کنند.
۲. برای حل ناسازگاری کودکان با یکدیگر اگر دیدید کودکی، دیگری را میزند (هل میدهد و یا اذیت می کند) فوراً واکنش نشان بدهید. اول جملهٔ محکمی ادا نمایید. بعدا، از کودک مهاجم بخواهید چند دقیقه بنشیند و به شما بگوید چه موقعی آماده برخاستن است: «نیما ما در این خانه همدیگر را نمی زنیم. لطفاً در آشپزخانه بنشین. هر زمان توانستی بدون زدن دیگران بازی کنی، می توانی بلند شوی.»
۳.برای حل ناسازگاری کودکان با یکدیگر ، بین آن دو کودک بایستید و جمله ای محکم بگویید: « هل ندهید! برای این که بگویید چه می خواهید با همدیگر حرف بزنید.» بعدا، گفت وگوی آنان را هدایت کنید:
«نیما ! تو از سام چه می خواهی؟» ! اگر این دعواها مکرراً با دوستی خاص رخ می دهد، عاقلانه میباشد که دیگر نگذارید با هم بازی کنند. اگر اینکار اجتناب ناپذیر میباشد، زمانیکه کنار هم هستند، فعالیتهای خاصی برایشان طراحی نمایید تا هر 2 را مشغول نگه دارید. نوعی کاردستی یا بازی فکری طراحی کرده و یا از فیلمی ویدئویی استفاده نمایید.
نقش سازنده دعوا و درگیری
یکی از مهمترین فواید دعوا این میباشد که هر شخصی در دعوا می تواند هم به شناخت بهتری از خود دست یابد و هم اعتماد به نفس بیشتری بیابد، البته مشروط بر آنکه همیشه بازنده یا برنده نباشد. به عنوان مثال خواهر یا برادری که اطمینان داشت در دعوا برنده خواهد شد، ناگهان مجبور شود مکان بزند و می فهمد که همیشه نمی تواند برنده میدان باشد.
فردی هم که همیشه بازنده بوده به ناگاه درمی یابد که با شجاعت پایان مقاومت کرده و قدرت دفاع از خود را دارد. و بی تردید از این تجربه در محیط مدرسه هم استفاده خواهد کرد.از دیگر مزایای دعوا این است که به بچه ها این امکان را میدهد تا استحکام والدین خود را محک بزنند واطمینان یابند که پدر و مادر تحمل طوفان های کوچک را دارند.
آن ها با خود می گویند اگر پدر و مادر بعد از این همه دعوا باز هم ما را یار دارند، پس حتما آدم های قرص و پایدار و استواری هستند.دعواها عموماً عملکرد و مفهوم خاصی دارند. دعوا و درگیری گاهی تنها راهی است که کودک می تواند از راه آن دردها و ناراحتی اش را عنوان بکند. این وظیفه بزرگ ترها میباشد که چنین واکنشی را رمزگشایی کنند.
شیوه متناسب برای جلوگیری از درست کردن دعوا و کشمکش های میان کودکان
ـ برای حل ناسازگاری کودکان با یکدیگر تلاش نمایید برای آنان کار یا سرگرمی درست کردن نمایید تا نزاع میان آنان کمتر شود. بخصوص اگر آنان را به بازی های دسته جمعی یا کارهای گروهی مثل صحیح نمودن کاردستی و… تشویق نمایید، زیاد پسندیده خواهد بود.
ـ پدر و مادر میبایست با عقل و تدبیر و صبر و حوصله عوامل اختلاف را بشناسند و برطرف سازند، بعد با پادرمیانی نزاع میان بچه ها را پایان کنند. چرا که امکان دارد بچه های بزرگ تر به کوچک ترها آسیب برسانند و فاجعه ای جبران ناپذیر بوجود بیاورند.
ـ با 1 نظر پسندیده دعوای بچه ها را پایان نمایید. مثال، هنگامی که هر دوی آنان میخواهند با رایانه بازی کنند با لحن محبت آمیزی به آنان نظر دهید، 1 ربع شما بازی کن 1 ربع هم شما.
ـ هنگامی بچه ها مشاهده می کنند که پدر و مادر دائما با یکدیگر بگو و مگو می کنند، از آنان یاد می گیرند و با خواهر و برادرشان مدام دعوا می کنند، ولی اگر شما والدین آگاه با افراد خانواده مهربان برخورد نمایید آن زمان بچه ها از شما می آموزند که با خواهر و برادر خود بامحبت باشند و آنان را یار بدارند.
ـ در نزاع های کوچکی که میان بچه ها گونه میگیرد، به طور مستقیم دخالت نکنید و به سخن چینی آنان اهمیت ندهید، بلکه اجازه دهید خودشان مشکل شان را حل کنند. از دور مراقبشان باشید.
ـ زمانیکه بچه ها به دور از جنگ و دعوا ساعت ها با هم بازی می کنند آنان را تشویق نمایید. تشویق برترین و موثرترین وسیله تربیت میباشد، در روح و روان آنان اثر می گذارد و آنان را برای انجام کارهای پسندیده ترغیب میکند. برای مثال، وقتی که یکی از بچه ها، اسباب بازی هایش را به خواهر یا برادرش میدهد، او را به خاطر کار خوبی که انجام داده میباشد، تشویق نمایید و به او بگویید که چه کار ارزشمندی انجام داده میباشد.
ـ برای جلوگیری دعوای کودکان با هم همیشه تلاش نمایید محیط خانه را آهسته نگه دارید. بچه ها در فضای نا آهسته، دچار اضطراب میشوند، نق میزنند و غرغر می کنند و مدام با خواهر و برادرشان دعوا می کنند.
سرویس خواب کودک و نوجوان آپادانا
برای راحتی نوزاد ، کودک و نوجوان خود ، همچنین احساس آرامش و تمرکز برای آنها بایستی به کیفیت خواب و دکوراسیون اتاق آنها نیز اهمیت دهید سایت آپادانا کودک (معرفی و خرید سرویس خواب نوزاد ، سرویس خواب کودک ، سرویس خواب نوجوان دخترانه و پسرانه – سرویس سیسمونی – تخت خواب نوزاد) شما را در این امر یاری میکند.
مطالب مرتبط :