تاثیرات کار درمانی بر کاهش علایم بیش فعالی : اختلال ذهنی بیشفعالی، 1 اختلال ذهنی مزمن میباشد که توانایی متمرکز ماندن فرد و کنترل تکانهها و حرکات را تحت تأثیر قرار میدهد. افراد مبتلا به اختلال بیشفعالی امکان دارد مشکلاتی در رابطه با مدریت وقت، نظم، تمرکز و مولتی تسکینگ (چند وظیفهای بودن) داشته باشند.
کاردرمانی میتواند به روشهای مختلفی به افراد مبتلا به اختلال بیشفعالی یاری بکند. این روش به فرد یاری میکند تا موانع موفقیت را شناسایی کرده، راههایی برای عبور از این موانع پیدا کند، مهارتهای نو بیاموزد یا مهارتهای قدیمی را اصلاح بکند و راهحلهای بسیاری برای مواقعی که کارها طبق برنامه قبل نمیروند پیدا بکند.
هدف کاردرمانی یاری به افراد برای برنامهریزی و اولویتبندی کارها با استفاده از تکنیکهای متناسب آن موقعیت میباشد.با ما همراه باشید تا با کاردرمانی برای بیشفعالی بیش آشنا بشوید و برای مثال اطلاعاتی دربارهی طرز کار آن و این که چرا مؤثر میباشد کسب نمایید. میبایست توجه داشته باشید که بمنظور درمان بیشفعالی با یاری کاردرمانی، میبایست به دکتر ماهر و مجربی مراجعه نمایید که با درمانها و کنترل عوارض آشنایی دارد.
اثر کاردرمانی برای بیشفعالی چطور است؟
اثر کاردرمانی برای بیشفعالیاساس این استدلال برای کسانی که مبتلا به بیشفعالی هستند مفید خواهد بود؛ کاردرمانی به این افراد یاری میکند تا در موقعیتهای اجتماعی شرکت کنند. این درمان سبب یاری به کودکان مبتلا به بیشفعالی، در مدرسه، کار و حرفه خواهد شد.در حالیکه کاردرمانی برای بیماریهای ذهنی دیگر مؤثر شناخته شده میباشد، ولی مدارک کمی دال بر تأثیر آن برای درمان بیشفعالی وجود دارد.
اختلال بیشفعالی معمولاً عملکرد درسی فرد، مدیریت درگیریهای شخصی، ارتباطات و توانایی حمایت عاطفی فرد را تحت تأثیر قرار میدهد. علائم اختلال بیشفعالی عبارتند از: عدم تمرکز و بیشفعالی یا تکانشی بودن. این ویژگیها میتوانند سبب مشکل در مدیریت وقت، احساسات، انگیزه و کارهای اجرایی که برای انجام وظایف ضروری هستند شوند.
در تحقیق کوچکی در سال ۲۰۱۸، ۳۸ کودک ۹-۱۵ ساله به طور تصادفی یا برای کار نزد کاردرمانگر فرستاده شدند و یا در گروه کنترل قرار گرفتند. بعد از مدتی کودکانی که در گروه کاردرمانی بودند بهبود چشمگیری در توانایی مدیریت وقت و آگاهی کلی از وقت پیدا کرده بودند.تحقیق دیگری در سال ۲۰۲۰ شامل ۲۳ شرکت کنندهی خانم بودند و آنها تقسیم شده و یا در گروه کاردرمانی هفت هفتهای و یا گروه کنترل قرار گرفتند.
کاردرمانی برای بیشفعالی چیست؟
کاردرمانی برای بیشفعالیبه طور کلی، کاردرمانی شامل یاری به افراد با هر سنی برای شرکت در فعالیتی که نیاز دارند و یا یار دارند انجام بدهند میباشد. کاردرمانی افراد را تشویق میکند تا موانعی که آنها را از انجام فعالیتهای مهم باز میدارند، پشت سر بگذارند و استقلال آنها و میزان رضایتشان از زندگی را بالا میبرد.
این درمان اهمیت سلامت روانی و احساسی افراد را مد پیشنهاد قرار میدهد و با استفادهی درمانی از فعالیتهای روزمره به بهبود این موارد یاری میکند. این درمان به افراد بیشفعالی که دچار عزت نفس پایین و خود کمبینی هستند توجه ویژهای دارد.
در کل، هدف اصلی کاردرمانی تطبیق محیط با فرد میباشد. بر پایهی این عقیده استوار است که افراد باهم متفاوتند و در نتیجه محیط میبایست به گونهای باشد که مناسب با نیازهای فرد بوده و اجازه دهد که فرد بتواند تواناییهایش را کامل بروز دهد.
تکنیکهای کاردرمانی برای بیشفعالی
تکنیکهای کاردرمانی برای بیشفعالیکاردرمانی جنبههای مختلفی دارد که عبارتند از: راهنمایی و آموزش اعضای خانواده یا پرستاران و مراقبین افراد مبتلا به اختلال بیشفعالی، پیشنهاداتی برای تجهیزات متناسب و بررسی خانه، محل کار، مدرسه یا محیطهای دیگر مربوط به فرد.
در وقت انتخاب رویکرد درمان، کاردرمانگر میبایست چالشهای خاص فرد تحت درمان و برترین راه برای رسیدگی به آنها را در پیشنهاد گیرد.هیچ روش درمانی مشخصی برای افراد بیشفعال وجود ندارد؛ برخی از مدلهای مورد تأیید عبارتند از:
مدل کانادایی عملکرد کاری
مدل عملکرد-فرد-محیط-کار
مدل شغلی انسان
مهم نیست که کاردرمانگر از چه روشی استفاده میکند، روشی منعطف برای افراد مبتلا به بیشفعالی برترین گزینه میباشد. کاردرمانگر میبایست در هر روشی، به اهداف و علایق شخصی فرد توجه بکند.
مداخلات دارویی و روانشناختی روشهای استاندارد کاهش علائم بیشفعالی هستند و تمرکز کاردرمانی بر مداخلات روانشناختی میباشد. با این حالا میبایست توجه داشت که کاهش علائم به تنهایی سبب بهبود عملکرد روزمرهی فرد نخواهد شد.
استفاده از جایزه و تصاویر بمنظور اجتناب از اطلاعات اضافی و جایزه برای استقامت
استفاده از جایزه و تصاویردر وقت کار بر 1 پروژهی چند مرحلهای، کودک بیشفعال امکان دارد ترجیح دهد که کار نکند. کاردرمانگر یاری میکند تا با آموزش روشهایی برای تبدیل کارها به قسمتهای کوچکتر و مدیریتپذیرتر و علاقهمند نگهداشتن خود در هر مرحله، با این تمایل مقابله شود. والدین هم میتوانند همین کار را در خانه با استفاده از تصاویر و جوایز کوچکی که سبب تشویق پیشرفت خواهد شد، انجام بدهند.
تصاویر و المانهای بصری دیگر محرک ذهن افراد بیشفعال هستند. عکس به کاری که میبایست انجام شود بستگی دارد؛ مثلاً برای کودکی که در حالا تمیز نمودن اتاق میباشد میتوان از نقشهی فیزیکی جاهایی که میبایست تمیز شوند استفاده نمود. کودکی که برای آغاز انجام تکالیف مشکل دارد میتواند از برنامهای استفاده بکند که وقت انجام هر تکلیف در آن مشخص شده میباشد.
«برو توی اتاقت و تکالیفت را انجام بده» برای بسیاری از کودکان بیشفعال بیمعنی میباشد. ولی تقسیم نمودن کارهای عصر با برنامه زیاد یاری کننده خواهد بود.جوایز هر کاری هم متفاوت خواهد بود و بستگی دارد هر کودک با چه چیزی انگیزه گیرد. کودکی که عاشق شیرینی باشد میتواند بعد از اتمام هر فصلی از کتابش 1 آبنبات جایزه گیرد.
کودکی که عاشق بازیهای کامپیوتری میباشد اگر بداند که بعد از اتمام کارش میتواند بیست دقیقه بیش بازی بکند، درسهایش را خواهد خواند.
بمنظور واضح بودن انتظارات و وظایف از سرفصلها استفاده نمایید
برای کودکان بیشفعال میتوان از قوانین ثابت، انتظارات و وظایف مشخص استفاده کرد؛ به همین دلیل کاردرمانگرها از سرفصل استفاده میکنند تا کودک بداند که در 1 کار دقیقاً چه انتظاری از او دارند. دستورات مبهم دادن به کودک بیشفعال، مثل این که بگوییم: «میخواهم تکالیفت را مرتب و تمیز انجام دهی.» سبب اضطراب و سردرگمی خواهد شد.
منظور از تمیز و مرتب چیست؟ به جای این دستور، برنامهای تهیه نمایید که کودک بتواند برای رفع ابهام پیش از انجام هر 1 از وظایف به آن مراجعه بکند، مستقل بودن را تمرین بکند و موفقیت را درک بکند.در خانه تقریباً برای همهی وظایف یا هر دسته از وظایف، از تکالیف مدرسه گرفته تا کارهای روزمره، برنامه تهیه نمایید.
برنامه را از اینترنت دانلود نمایید یا خودتان برنامهای تنظیم نمایید و آنها را با فرزندتان و یا خودتان پر نمایید و علامت بزنید. بسته به سن فرزندتان، میتوانید در برنامهتان از اعداد، حروف یا نمادها استفاده نمایید و آن را با هر میزان پیچیدگی که متناسب میباشد تهیه نمایید.
منطقهی آرامشبخشی برای واکنشهای بهتر در پیشنهاد بگیرید
منطقهی آرامشبخشکودکان بیشفعال، دچار اختلالات یادگیری یا دارای چالشهای حسی، مخصوصاً در وقت مواجهه با وظایف و انتظارات نامناسب بیش دچار خشم میشوند. کاردرمانگرها میتوانند با این خشم مقابله کرده و با در پیشنهاد گرفتن مناطق آرامشبخش یا جاهای خاصی که کودک میتواند برود و زمانیکه خسته یا عصبانی میباشد آهسته شود، این خشم را از بین ببرند.
در منزل به کودکتان یاری نمایید تا مسئولیت احساساتش را به عهده گیرد و پیش از عصبانی شدن خشمش را کنترل بکند. منطقهی آرامشبخش میتواند هرجایی باشد، انباری، اتاق خواب یا گوشهای آرام در آشپزخانه. هر چیزی که میتواند یاری کننده و آرامبخش باشد، مثل پتو، 1 جعبه پر از فیجتها، گوشی پر از موسیقیهای آرامشبخش، آن جا قرار بدهید.
مهمتر از همه، این جای خاص میبایست طوری باشد که کودکتان بتواند نفس عمیق بکشد، احساستش را، خواه مثبت و خواه منفی تجربه بکند و یاد گیرد در وقت آغاز خشم خودش را آهسته بکند.
تهیهی رژیم حسی
تهیهی رژیم حسیهر کودکی نیازهای حسی پیچیده، محرک حسی یا مقابله کنندهی حسی ضروری دارد میتواند از رژیم حسی یا مجموعهای از فعالیتهای تجویزی بمنظور یاری به بدن او برای دریافت محرک حسی متناسب پیش از صرف انرژی برای یادگیری، استفاده بکند. این مورد در زمینهی یادگیریهای آکادمیک، که در لیست علاقههای کودک اولویتی ندارد زیاد مفید خواهد بود.
کاردرمانگرها به خوبی قادرند که رژیم حسی منحصر به فردی با توجه به نیازهای کودکتان تهیه کنند؛ ولی میتوانید با پیروی از برخی دستورات برای کودکتان 1 برنامهی حسی طراحی نمایید. برای برخی از کودکانی که نیازهای حسی پیچیدهای دارند حرکات سنگین، تمارینی که سبب کشیده شدن یا هل داده شدن میشوند، همچون پوشآپ دیواری، متناسب هستند و به طیف حسی که به آن تعلق دارند ارتباطی ندارد.
نشستن روی جاهای مختلف همچون توپ ورزشی یا میز، میتواند به کودکانی که نیاز به تمرکز بیش دارند یاری بکند. کارهای دیگر همچون خریدن لباسهای راحت یا اجتناب از نور فلورسنت سبب تغییرات چشمگیری در میزان توانایی حسی کودک خواهند شد.
با ترفندهای مخصوص بیشفعالی عوامل حواسپرتی را کم نمایید
ترفندهای مخصوص بیشفعالیکاردرمانگرها از ابزار و روشهای مختلف استفاده میکنند تا به کودکان یاری کنند عضلات تمرکزی خود را تقویت کرده و حواسشان را جمع کنند. برخی از اینها همچون فیجتها را والدین کودکان بیشفعال به خوبی میشناسند. فیجتها به شکلهای متنوعی موجود هستند و اکثر آنها در جیب مکان میشوند و میتوانند بدون این که کسی متوجه شود استفاده شوند.
برخی دیگر از مواردی که سبب جمع شدن حواس میشوند کمتر در بین افراد بیشفعال شناخته شده هستند، همچون ترفند کاردرمانگرها برای استفاده از کاغذهای رنگی به جای کاغذ سفید.
مغز کودکان بیشفعال با کاغذهای سیاه یا سفید که در ذیل نور ساده هستند، خسته خواهد شد. اسکن نمودن تکالیف کودکتان و چاپ نمودن آن روی کاغذی با رنگ آبی کمرنگ، سبز کمرنگ یا گلبهی راهی ارزان برای یاری به تمرکز بهتر فرزندتان روی کارش میباشد.
از تقویت ذهن برای مهار نمودن بیشفعالی استفاده نمایید
تقویت ذهن برای مهار نمودن بیشفعالیآیا تا به حالا قبل آمده که از سرکار به خانه بازگردید و این مسیری که طی کردهاید را به خاطر نیاورید؟ بدن ما طوری طراحی شده که روتینها را به طور خودکار انجام دهد و معمولاً تمرکزی بر کاری که انجام میدهیم نداریم. در کودکان بیشفعال این حالت طبیعی، با زیاد شدن رفتارهای تکانشی یا حتی خشم، سبب تأثیرات منفی میشود.
کاردرمانگرها یاری میکنند تا کودکان بیشفعال با استفاده از روشهای تمرکز ذهنی که سبب جلوگیری و کنترل استرس همراه با احساس قابل کنترل نبودن میشوند، خود را مهار کنند.مهار نمودن میتواند برای مثال شامل استفاده از رایحهای آرامشبخش در طول انجام تکالیف کودک باشد تا کودک بتواند متمرکز بماند و این تکلیف خود (که امکان دارد کسل کننده باشد) را انجام دهد.
کودکی که دچار بروز ناگهانی اضطراب میشود، میتواند با توجه به المانهای خاصی در محیط خود را آهسته بکند. میتوانید از کودکتان بخواهید که نفس عمیقی بکشد و بعدا 1 شیء قرمز در اتاق پیدا بکند، بعدا 1 شیء زرد، بعدا آبی و … . با متمرکز نمودن او به محیط، توجه او به عوامل خارجی معطوف شده و استرس و ترسش از بین خواهد رفت.
مراحل کاردرمانی برای بیشفعالی
مراحل کاردرمانی برای بیشفعالیکاردرمانی ۳ مرحله دارد که بسته به نیازهای فرد میتواند به ترتیب یا به طور همزمان انجام شود.
روشهای آمادهسازی
این مورد شامل روشها و فعالیتهایی میباشد که فرد را برای شرکت در فعالیتی خاص آماده خواهد نمود.
فعالیتهای هدفمند
این فعالیتها، فعالیتهایی هستند که به افراد توصیه میشوند تا مهارتشان برای رسیدن به هدفی خاص تقویت شود. فعالیتهای متنوعی وجود دارند که به فرد بستگی دارند، ولی امکان دارد شامل ارتباط، ورزش، کارهای داوطلبانه، باغبانی و فعالیتهای اجتماعی باشد.
مداخله بر پایهی شغل و کار
مداخله بر پایهی کار شامل کار نمودن فرد برای رسیدن به هدف و انجام وظایف، تحت نظارت درمانگر میباشد. این فعالیتها هم گوناگون بوده و برای افراد مختلف متفاوتند، ولی برخی از آنها عبارتند از: انجام تکالیف درسی، پیروی از دستورات یا لباس پوشیدن.
همینطور که کاردرمانگر بر فرد نظارت دارد، میتواند عملکرد او را بسنجد. اینکار سبب میشود بتواند فعالیتها را مناسبسازی بکند و استقلال، مهارتآموزی و اهمیت به خود را در فرد بهبود بخشد.
برخی از کاردرمانگرها با کودکان در دوران مدرسهشان کار میکنند. این امر سبب میشود بتوانند عملکرد کودک را در کلاس درس بسنجند. بعدا به کودک یاری خواهند نمود تا در فعالیتهای مدرسه شرکت بکند و محیط کلاس را به نحوی تغییر خواهند داد که برای کودک متناسب باشد.
کاردرمانی چطور به بیشفعالی یاری خواهد کرد؟
کاردرمانی روی مهارتهایی که فرد برای مستقل بودن در انجام امور روزانه ضروری دارد، متمرکز میباشد. نخستین قدم در کاردرمانی، صحبت با شما یا کودکتان برای دریافتن این امر میباشد که بیشفعالی چه تأثیراتی بر توانایی شما برای انجام امور روزمره در خانه، مدرسه، کار، روابط و موارد دیگر داشته میباشد.
در این جا به برخی از زمینههایی که مداخلات کاردرمانی برای کنترل بیشفعالی مؤثر بودهاند و این امر با مدرک ثابت شده میباشد، اشاره میشود.
مدیریت وقت
مدیریت وقت کاردرمانی برای بیشفعالیدر افراد بیشفعال کارهای پیچیده، کارهای روزمره، کارهای زمانبر و کارهایی که میبایست به موقع تحویل داده شوند سخت و گاهی اوقات مدیریت نشدنی هستند. بیشفعالی سبب میشود که موارد ذیل سختتر باشند:
تهیه و پیروی از برنامهای برای 1 کار
اتمام کارها با پیروی از ترتیب صحیح
اتمام کار در وقت مشخص شده
تشخیص این که چه زمان میبایست عجله نمود و چه زمان بکند بود
تخصیص زمان ضروری برای انجام 1 کار
کاردرمانگرها در تحلیل فعالیتها تخصص دارند. این امر به این معناست که میتواند نگاهی به فعالیت بیندازند و آن را به چند مرحله تقسیم کنند و مهارتهایی که کودک برای انجام آنها ضروری دارد را شناسایی کنند.
بعد از تقسیم شدن 1 کار به چندین مرحله، کاردرمانگر یاری خواهد نمود تا موارد ضروری آماده شود، سیستمهای سادهای در پیشنهاد گرفته شوند و سرنخهای بصری برای فرد آماده شوند تا آنها را دنبال بکند، به خاطر بسپارد و در هر مرحله 1 قدم به جلو برود. المانهای بصری برای کودکان بیشفعال زیاد مهم هستند.
کارکردهای اجرایی
کودکان بیشفعال معمولاً در انجام کارهای فکری دارای ارتباط که کارکردهای اجرایی نامیده میشوند، مشکل دارند. این مشکل کودکی معمولاً تا بزرگسالی ادامه خواهد داشت.
کارکردهای اجرایی عبارتند از:
حافظهی فعال
مهارتهای برنامهریزی
اطلاع از این که چگونه متمرکز بمانیم یا توجه خود را به چیز دیگری معطوف کنیم
اولویتبندی نمودن
کنترل تکانهها و عوامل حواسپرتی
مهارتهای اجتماعی
مهارتهای اجتماعی در کاردرمانی برای بیشفعالیبیشفعالی میتواند تأثیراتی منفی بر روابط اجتماعی داشته باشد. این اختلال میتواند سبب شود افراد تکانشی عمل کنند، حواس دیگران را پرت کنند و با خشم رفتار کنند.1 کاردرمانگر ماهر میتواند دلیل 1 رفتار اجتماعی غلط را شناسایی بکند. کودکان مبتلا به بیشفعالی اغلب به خاطر درمانده بودن عصبانی هستند.
کاردرمانگری که با 1 آموزگار کار میکند میتواند سؤالات ذیل را بپرسد:
آیا کودک به اندازهی کافی نزدیک آموزگار نشسته میباشد که بتواند دستورات آموزگار را بشنود و بفهمد؟
آیا محیط کلاس سبب انگیزش دانشآموزان میشود؟
آیا برنامهی آموزش فردی مناسب با نیازهای این دانشآموز هست و به آن توجه میشود؟
آیا دانشآموز در کلاس استقلال دارد؟
آیا دانشآموز نیاز به استراحت و کمی فعال بودن دارد؟
وقت دادن به کودکان برای این که بتوانند تحرک داشته باشند زیاد مهم میباشد. تحرک سبب زیاد شدن اکسیژن مغز شده و تکانشی بودن را کاهش میدهد.کودکان بیشفعال، میتوانند با بردن کتابها به کتابخانه یا انجام کارهای دیگر کلاس کمی استراحت کنند. بهتر از آن این است که همهی دانشآموزان کمی استراحت کنند تا انرژی آنها تجدید شود.
وسایل کمکی
وسایل کمکی در کاردرمانی برای بیشفعالیکاردرمانگرها در آموزش افراد بیشفعال برای استفاده از ابزاری که به آنها کمک میکند تا کارهایشان را راحتتر انجام بدهند تخصص دارند.
وسایل زیادی وجود دارند که زندگی را برای کودکانی که نیاز به تحرک دارند راحتتر میکنند و به آنها اجازه میدهند تا انرژی خود را صرف کارهای مفید روزانه کنند:
توپ یوگا
اسکوتر
ترامپولینهای کوچک
تاب
وسایل بادی
وسایل دیگر
خلاصه
کاردرمانی نوعی مداخلهی رفتاری برای تطبیق محیط با فرد میباشد. افراد بیشفعال، این درمان را به دلیل یاری به مدیریت فعالیتهای برنامهریزی شده، زیاد مفید میدانند. کارکرد کاردرمانی در افراد مختلف متفاوت خواهد بود؛
با این وجود اساس کاردرمانی این میباشد که کاردرمانگر فرد را در محیط اطرافش بررسی بکند و فعالیتها و تغییراتی برای بهبود زندگی برای آنها در پیشنهاد گیرد. درمانهای دیگر بیشفعالی عبارتند از: دارو و رفتاردرمانی که برترین درمان به سن فرد بستگی دارد.
آیا کاردرمانی برای بیشفعالی مفید است؟
کاردرمانگر میتواند به کودکان و نوجوانان بیشفعال، مبتلا به اختلال تحلیل احساس و اختلالات رشدی دیگر یاری بکند تا در همهی کارها از جمله دستخط و تکالیف درسی مهارت بیابند.
چه فعالیتهایی میتوانید با کودک بیشفعال انجام دهید؟
بگرد و پیدا کن
برج ساختن با کارت یا خانهسازی
والیبال با بادکنک
آهنگ گوش دادن و رقصیدن
عبور از موانع
طناببازی
حلقهی هولاهوپ
پریدن روی ترامپولین
کاردرمانگرها چطور به بیشفعالی یاری میکنند؟
کاردرمانگرها اینکار را به 2 روش انجام میدهند: استراتژیهای درمانی و تطبیقی. هدف روشهای درمانی، بهبود نقص است. روشهای تطبیقی هم روتینها و عادات را اصلاح میکنند و برای حل مشکلات روشها و مهارتهایی را آموزش میدهند.
کودک بیشفعال چطور میتواند یادگیری بهتری داشته باشد؟
تهیهی فعالیتها و تکالیف کمتر، امتحانهای کوتاه بیش به جای امتحانات طولانی و کاهش تعداد امتحانات زمانبندی شده. برای دانشآموزان بیشفعال، از روشهایی استفاده شود که در آنها عملکرد بهتری دارند، مثلاً سوال شفاهی یا پرکردن جای خالی. تکالیف بزرگ و طولانی را به بخشهای کوچک تر تقسیم نمایید و برای هر بخش هدفی مشخص نمایید.
برترین ورزش برای کودکان بیشفعال چیست؟
به طور کلی کودکان بیشفعال هنگامی به طور فردی ذیل پیشنهاد مربی باشند، عملکرد بهتری خواهند داشت. به همین دلیل در ورزشهای فردی مانند: شنا، کشتی، هنرهای رزمی و تنیس و حتی ورزشهای تخصصیتر مانند شمشیربازی و سوارکاری موفقتر خواهند بود.
سرویس خواب کودک و نوجوان آپادانا
برای راحتی نوزاد ، کودک و نوجوان خود ، همچنین احساس آرامش و تمرکز برای آنها بایستی به کیفیت خواب و دکوراسیون اتاق آنها نیز اهمیت دهید سایت آپادانا کودک (معرفی و خرید سرویس خواب نوزاد ، سرویس خواب کودک ، سرویس خواب نوجوان دخترانه و پسرانه – سرویس سیسمونی – تخت خواب نوزاد) شما را در این امر یاری میکند .
مطالب مرتبط :