برخورد درست با کودک خجالتی : قبل از این در مطلبی به توصیف اجمالی صفت خجالتی بودن و ویژگیهای 1 کودک خجالتی پرداختیم که شرح آن را در این جا میتوانید بخوانید. ولی گاهی ما خصوصیات 1 کودک خجالتی را با کودکی که دچار اضطراب جدایی میباشد یا به اقتضای سن رفتارهایی را از خود بروز میدهد، اشتباه میگیریم.
در مطلب پیش به برخی از این موارد اشاره کردیم و اکنون میخواهیم به تفاوت کودک درونگرا با خجالتی بپردازیم و راهکارهایی هم برای رفع خجالتیبودن کودک ارائه کنیم.ندا شیخی، دکترای روانشناسی درمورد این که خجالتی بودن گاهی از ویژگیهای شخصیتی کودک نشات میگیرد، میگوید: خجالتی بودن یا نبودن کودک به شخصیت او هم بستگی دارد.
مثلا به درونگرایی یا برونگرایی او. کودکان برونگرا بهغایت اجتماعی و معاشرتی هستند، با همسالان خود خیلی حرف میزنند، برای انجام کارها داوطلب میشوند، و با اعتمادبهنفس اظهار پیشنهاد میکنند. کودکان درونگرا یار دارند تنها باشند، بهندرت با همسالان خود ارتباط برقرار میکنند و عموما داوطلب انجام کار نمیشوند. کودکان درونگرا برای تجدید قوای درونی خود نیاز دارند که تنها باشند.
ویژگی های رفتاری در این کودکان
این کودکان غالبا تصویری نگرانکننده از خود در برابر والدین قرار میدهند. این کودکان دیرجوش هستند و معمولا بهتنهایی یا نهایتا با 2 تا 3 همبازی بازی میکنند. این کودکان از راه خواندن و گوش دادن بهتر یاد میگیرند (برعکس کودکان برونگرا که با مشارکت در فعالیتهای عملی بهتر میآموزند).این روانشناس درمورد این که درونگراها در مظان اتهام اجتماعینبودن قرار میگیرند، توضیح میدهد:
معمولا درونگراها بیش از برونگراها موجب نگرانی میشوند. اغلب آنان را “خجالتی” توصیف میکنند و به زعم عدهای، این کودکان مشکل اجتماعی دارند! البته اگر به کودک درونگرا یاری شود، رفتارش تا حدی اجتماعیتر خواهد شد. به این منظور والدین میبایست در پی فرصتهایی برای تقویت اعتماد به نفس کودک درونگرای خود باشند. مثلا هرگاه کودک سعی نمود کار مشکلی را انجام دهد، از او تمجید کنند.
او را به سوی تعاملهای دوستانه سوق بدهند. به این منظور او را در شرایط اجتماعیای قرار بدهند که بتواند با کودکانی که رفتار آمرانه یا تهدیدآمیز ندارند، تعامل داشته باشد. او را به جشن تولدها یا مهمانیهایی ببرند که خیلی سنگین نباشد (مثلا تعداد کودکان در آن کمتر باشد یا کودکانی باشند که فرزندشان قبلا با آنان آشنا شده است).و مهم ترین نکته شاید این باشد که او را “خجالتی ” خطاب نکنند.
عواقب رفتارهای نادرست با کودک خجالتی
اینکار سبب شرمندگی کودک میشود و او را نسبت به این باور که موقعیتهای اجتماعی دشوار هستند، حساستر میکند. اگر دیگران درمورد خجالتی بودن کودک اظهار نظری کردند، برترین راه برخورد، پاسخی ساده است: “کمی طول میکشد تا به شرایط نو عادت کند” یا “ترجیح میدهد آهسته باشد”.
ندا شیخی، دکترای روانشناسی در مورد این که چه کاری میتوان انجام داد که رفتار کودک خجالتی بهبود پیدا بکند، میگوید: به یاد داشته باشید که میزان عزت نفس کودک رابطه مستقیم با خجالتی بودن یا نبودن کودک دارد. بنابراین از راهکارهای تقویت عزت نفس کودک غافل نگردید. همچون درست کردن حس پیروزی به واسطه دادن تکالیفی که مناسب با سطح مهارتها و سن کودک باشد؛
استفاده از روش فرزند پروری مقتدرانه؛ تشویق به موقع و متناسب؛ و…اگر حالت خجالت به حدی در کودک فراوان میباشد که انجام امور روزمرهاش را مختل میکند، توصیه میشود که با 1 مشاور خبره مشورت شود تا با استفاده از برنامههای خاص که بر مشارکت کودک در شرایط مختلف اجتماعی تکیه میکند، و در عین حالا اضطراب او را کاهش میدهد، به ریشهیابی و حل مشکل یاری بکند.
سرویس خواب کودک و نوجوان آپادانا
برای راحتی نوزاد ، کودک و نوجوان خود ، همچنین احساس آرامش و تمرکز برای آنها بایستی به کیفیت خواب و دکوراسیون اتاق آنها نیز اهمیت دهید سایت آپادانا کودک (معرفی و خرید سرویس خواب نوزاد ، سرویس خواب کودک ، سرویس خواب نوجوان دخترانه و پسرانه – سرویس سیسمونی – تخت خواب نوزاد) شما را در این امر یاری میکند .
مطالب مرتبط :