آسیب های استفاده از فضای مجازی برای کودکان :بحث بر سر فضای مجازی، مزایا و آسیب های آن همیشه داغ بوده و بسیاری از کارشناسان معتقدند که کودکان به شدت تحت تاثیر فضای مجازی هستند. در این بین والدین هم نگرانیهای خاص خود را در این زمینه داشته و همواره در جستوجوی جواب به این پرسش هستند که آیا میتوان اثرات فضای مجازی بر کودکان را کاهش داد؟ شما بهعنوان پدر و مادر، آیا از تأثیرات منفی فضای مجازی بر روی فرزندان خود اطلاع دارید؟
اینترنت همچون پایان وسایل ارتباط جمعی جنبههای مثبت و منفی دارد. رشد چشمگیر اینترنت و شبکههای اجتماعی در 2 دهه اخیر سبب شده میباشد که کودکان و نوجوانان امروزی به هر شکلی در معرض رسانههای مختلف قرار گرفته و در رسانههای دیجیتال بزرگ غرق شوند.یکی از بارزترین نقطهضعفهای رسانههای اجتماعی، اعتیادی میباشد که درست کردن میکند.
براساس 1 نظرسنجی صورتگرفته ، نیمی از نوجوانان مورد بررسی احساس میکردند که به گوشیهای هوشمند خود اعتیاد دارند. هم چنین گزارش Pew Research در سال 2015 نشان داد که 73 درصد از افراد سیزده تا هفده ساله نهتنها به تلفن هوشمند دسترسی دارند، بلکه 24 درصد گزارش کردند که تقریباً بهطور مداوم آنلاین هستند. آنان در طول مطالعه خود، مغز تعدادی نوجوان را در حالی که چیزی شبیه به اینستاگرام را تماشا میکردند، اسکن کردند.
خیال بافی و رفتار پرخاشگرانه
کودکی که فراوان در فضای مجازی زمان می گذارند امکان دارد به مرور وقت مرز بین خیال و واقعیت را گم بکند. چنین کودکی از آسیب های اجتماعی فضای مجازی مصون نیست؛ آسیب هایی مثل تمایل به رفتارهای پرخاشگرانه و بی اعتنایی نسبت به درد و رنج دیگران.
تقلید غلط از شخصیت های مجازی
کودک خود را با شخصیت های موفق آشنا نمایید 9 شخصیت هایی که الگوی مناسبی برای فرزندتان نیستند. امکان دارد در فضای مجازی کودک بازی هایی خشن انجام دهد. بازی هایی که محتوای آن ها جنگی و کشتن دیگران میباشد که این بازی ها کودک را خشن میکند و یار دارد که از شخصیت های این بازی ها در واقعیت تقلید بکند.
امکان دسترسی به اطلاعات شخصی و مالی والدین
همواره گزارش های بسیاری در فضای مجازی منتشر میشود که نشان میدهد کودکان بدون علم اطلاعات و امنیت سایبری، امکان دارد به درخواست و ایمیل هکرها و مجرمان سایبری جواب داده و اطلاعات مالی، کارت های بانکی و داده های شخصی والدین خود را 2 دستی تقدیم آنان کنند.
مخاطرات جنسی یا زورگویی سایبری
در فضای مجازی کودک لزوما در معرض خطر فیزیکی نیست، ولی ایمیل، چت یا پیام های متنی دریافت میکند که سبب میشود احساس خجالت، ناراحتی، افسردگی یا ترس شدید در او درست کردن شود. قلدری ها می تواند به عزت نفس کودک آسیب برساند و سلامت روانی آن ها را تهدید بکند. شامل قرار گرفتن در معرض تبلیغات و بازاریابی زیاد هدفمند با سواستفاده از کودکان و نقض داده ها، همچون فروش داده های شخصی آن ها به سازمان های دیگر میشود.
کمتحرکی و اضافه وزن، پیامد استفاده افراطی از فضای مجازی
دسترسی راحت به اینترنت سبب شده میباشد مدت زمانیکه کودکان در هفته صرف استفاده از کامپیوتر و گوشی هوشمند میکنند، زیاد شدن یابد. به تبع آن ساعاتی که آنان صرف بازی، فعالیتهای ورزشی و سایر کارهای بیرون از خانه میکردند کاهش مییابد.
آمار بیماریهای گزارش شده در بین کودکان در سطح جهان را بدانید، شگفتزده خواهید شد. تعداد بیماران مبتلا به بیخوابی، افسردگی، چاقی، دیابت و مشکلات بینایی در میان کودکان زیاد شدن چشمگیری داشتهاست. همه اینها در نتیجه کاهش فعالیتهای بدنی به دلیل استفاده افراطی از اینترنت و انجام بازیهای آنلاین و دیجیتال است.
مشکلات خواب از مهمترین اثرات شبکههای اجتماعی بر کودکان
از جمله مهمترین اثرات منفی استفاده افراطی از شبکههای اجتماعی و اینترنت، کمخوابی کودکان و نوجوانان است که این امر عوارض و مشکلات بسیاری را برای آنان به وجود میآورد. کودکان و نوجوانانی که وقت بیشتری را با رسانههای اجتماعی میگذرانند یا با دستگاههای تلفن همراه در اتاق خود میخوابند، بیشتر در معرض خطر مشکلات خواب هستند.
علاوه بر این گاهی اوقات کودکان در فضای مجازی با محتوای خشن و نامناسب روبرو میشوند، این محتواهای نامناسب میتواند علت کابوس دیدن کودکان باشد. این واقعیت را نمیتوان انکار نمود که فضای اینترنت و شبکههای اجتماعی زیاد وسوسهکننده هستند. به همین دلیل سبب میشوند که کاربران آنان نتوانند بهموقع به رختخواب بروند. هم چنین قرارگرفتن در معرض نور (بهویژه نور آبی) و محتوای محرک میتواند خواب را به تأخیر بیندازد یا مختل بکند و در نهایت منجر به عملکرد ضعیف فرزندان در مدرسه شود.
اضطراب، نتیجه استفاده افراطی کودک از اینترنت
در رسانههای اجتماعی، بچهها بیش از این که روی زندگی خود تمرکز کنند، از دانستن این که دیگران چهکار میکنند، هیجانزده میشوند. معمولاً مردم در شبکههای اجتماعی زندگی خود را کامل و خوشحال به عکس میکشند.
با نگاهکردن به این موارد، بچهها اغلب قربانی افسردگی و اضطراب میشوند و فکر میکنند که زندگی کامل و لیاقت کافی ندارند. به همین دلیل میباشد که کارشناسان توصیه میکنند برای جلوگیری از چنین افکاری کودکان و نوجوانان نیم ساعت در روز از شبکههای اجتماعی استفاده کنند.
تمرکز ضعیف، نتیجه درگیری ذهن کودک با رسانههای اجتماعی
اینترنت و رسانههای اجتماعی تأثیرات منفی بر روی تحصیلات و سایر فعالیتهای بچهها میگذارند. این کودکان اغلب در فعالیتهایی که قبلاً انجام میدادند تمرکز خود را از دست میدهند. هم چنین نسبت به بازیهای بیرون از خانه، تکالیف مدرسه، کارهای خانه و بسیاری از فعالیتهای دیگر که نیاز به تمرکز دارند علاقه خود را از دست میدهند زیرا ذهن آنان همیشه درگیر رسانههای اجتماعی میباشد.
سوءاستفاده و زورگویی،مخربترین آسیب فضای مجازی برای کودکان
کسانی هستند که با اهداف پلیدی وارد فضای مجازی میشوند و از کودکان زودباور و ساده بهعنوان طعمه خود استفاده میکنند. آنها پروفایلهای تقلبی صحیح میکنند، خود را همسن کودکان مکان میزنند و در اتاقها یا انجمنهای گفتگو بهمرورزمان اعتماد کودک را به خود جلب میکنند؛ با این هدف که مخفیانه قرار ملاقاتی با او بگذارند. عده دیگری هم هستند که پس از جلباعتماد کودک، اطلاعات شخصی نظیر حسابهای بانکی والدین و مواردی ازایندست را از او درخواست میکند؛
آنگاه ما با کودک و نوجوان غمگین و بیقراری روبرو میشویم که از ترس شدیدی رنج میبرد و در انجام کارهای روزمرهاش دچار مشکل میباشد، ولی جرئت ندارد این مسائل را با خانواده خود در میان بگذارد. هم چنین محتوای توهینآمیز، صریح و خشن بهراحتی در اینترنت قابلدسترس میباشد که بر ذهن جوانان تأثیر منفی میگذارد. این محتوا میتواند سبب درست کردن اختلال روانی در آنها شود و بعداً بر دیگر جنبههای زندگیشان، از تحصیل گرفته تا روابط شخصی، و غیره تأثیر بگذارد.
تنها ماندن، نتیجه خوگرفتن بیشتر از حد با فضای مجازی
افراد در سن نوجوانی احساس میکنند که درک نمیشوند. آنها کمی از خانواده خود فاصله میگیرند و برای رفع تنهایی خود به فضای مجازی رو میآورند، ولی اینکار نهتنها مشکل آنها را برطرف نمیکند، بلکه نوجوانان در آینده حس تنهایی بیشتری را تجربه میکند. چرا که در جهت جبران تنهاییشان با انسانهایی تعامل کردهاند که حتی در صحیح بودن هویتشان هم میتوان شک نمود و هیچ رابطهی عمیقی در این فضا شکل نخواهد گرفت.
به طور کلی، استفاده کمتر از اینترنت سبب درست کردن ارتباطات بیش و بهبود روابط با اعضای خانواده میشود. استفادهی فراوان از اینترنت هم با روابط اجتماعی ضعیف ارتباط مستقیم دارد. با استفاده افراطی از اینترنت و شبکههای اجتماعی، میزان مهارتهای اجتماعی فرزندان کاهش مییابد چراکه تقویت و پرورش مهارتهای اجتماعی نیازمند برقراری ارتباط رودرروی مؤثر میان افراد است.
سرویس خواب کودک و نوجوان آپادانا
برای راحتی نوزاد ، کودک و نوجوان خود ، همچنین احساس آرامش و تمرکز برای آنها بایستی به کیفیت خواب و دکوراسیون اتاق آنها نیز اهمیت دهید سایت آپادانا کودک (معرفی و خرید سرویس خواب نوزاد ، سرویس خواب کودک ، سرویس خواب نوجوان دخترانه و پسرانه – سرویس سیسمونی – تخت خواب نوزاد) شما را در این امر یاری میکند.
مطالب مرتبط: